Sommarerbjudande

Norges bonusar har satt kurs mot klimatmålen

24 juni, 2017

Oljejätten är på rätt väg och går mot fossilfritt

Grannlandet i väst är förknippat med sina oljeresurser, men under senare år har en annan association vuxit sig allt starkare: elbilen. Subventioner från staten och andra generösa bonusar har visat sig vara ett viktigt argument för att få norrmännen att konvertera till en eldriven bil. Färska siffror visar att nästan var femte nyregistrerad bil i Norge är just en elbil. Vi djupdyker i ämnet, häng med.

Krav på bilindustrin och tuffa klimatmål

Subvention för elbil har visat sig vara en viktig del för att på allvar få fart på försäljningen av elbilar. Senast 2025 ska samtliga nya personbilar i Norge vara utsläppsfria. Det är ett av de tuffa klimatmål som Norge satte upp i samband med det så kallade parisavtalet. Transportsektorn bidrar till en stor del av klimatutsläppen. Christina Bu, generalsekreterare i Norsk Elbilforening, menar att det i ett land där oljan ännu är stark, är lättast att börja med att åtgärda problematiken med transporternas utsläpp. De norska statliga subventionerna för elbilsköp kom dock till före parisavtalet. Landet har ingen egen bilindustri, men under 1900-talets sista decennier började tanken väckas gällande satsning på elbilsindustrin vilket tog sig i uttryck i såväl utvecklandet av elbilen Think. Detta utvecklande medförde successivt att man ville göra elbilsköpet mer förmånligt, vilket kan vara en stor anledning att Norge var tidig med detta.

Förmåner är nyckeln till övergången  i Norge

Exakt vilka förmåner råder egentligen vid ett elbilsköp? Förutom att fordonets prislapp subventioneras till en viss del av staten, så är köpet även fritt från moms, registreringsavgift samt avgift för koldioxidutsläpp. Förmånerna fortsätter även efter köpet - kör du en elbil behöver du inte betala norska vägtullar och du kan dessutom både parkera och ladda gratis på många platser. Många vägfärjor är gratis för elbilar och är det fler än en person i samma bil så är det fritt fram att utnyttja kollektivtrafiksfälten. Återigen kommer vi tillbaka till att subvention för elbil är ett av de viktigaste argumenten i valet av motor vid nyköp av bil.

subventionen för elbil är inte den enda fördelen

Subvention för elbil är en självklarhet i Norge men det finns många andra fördelar som gör elbilen till ett självklart val. Ett av dom är att grannlandet erbjuder gratis resor med vägfärjor om du kör en elbil. Bild: sjöfartsbloggarna.com.

Är bonusarna hållbara på sikt och vilka gynnar det?

Förmånerna i den form de har idag har funnits sedan 2012. Tanken var att det skulle gälla till och med 2017 eller till dess att elbil nummer 50 000 registrerades. Den 50 000:e elbilen trafikerade de norska vägarna redan i april 2015 och förmånernas fortlevnad har varit omdiskuterad sedan dess. Samtidigt som den norska klimatpolitiken har satt landet i en världsledande position när det kommer till elbilar, så har även en viss kritik riktats mot subventionerna. Kritiker menar att förmånerna bäst gynnar rika bilköpare – lyxvarianter som Tesla Model S blir upp emot en halv miljon kronor billigare. Likväl pekar statistiken från elbil.no på att även de enklare modellerna vunnit mycket mark.

En oändlig och komplex diskussion

En svår diskussion att ge sig in i, men slutsatsen är tydlig; fler norrmän har valt att välja elbil framför fossilt driven bil. Landet är dessutom på god väg att uppfylla de uppsatta klimatmålen. Kan Norges sätt att subventionera elbilar även funka i Sverige? Eller är regeringens nya system med bonus/malus gott nog? Det återstå att se och vi följer utvecklingen med spänning. Konstaterat är hursomhelst att Norge är smartare än Sverige i hänseende till hur man jobbar för att bli fossilfritt land genom kompensationer och bonusar.

Vill du läsa mer om hur elbilar fungerar? Klicka vidare här!