Sommarerbjudande

4 saker att tänka vid köp av begagnad elbil

6 februari, 2018

Här är checklista vid köp av begagnad elbil

Ekonomiska och miljömässiga fördelar gör att allt fler svenskar väljer att köpa elbil framför diesel- och bensindrivna klassiker. Förutom att detta pressar priserna till fördel för oss konsumenter så gör detta också att andrahandsvärdet på elbilar kommer att öka och att det således kommer att bli vanligare med begagnade bilar på marknaden. Så vilka aspekter är viktiga att tänka på då du köper en begagnad elbil; vad bör du uppmärksamma och vad kan du lägga mindre fokus på? 

 

Att en elbil laddar vid gatan under en sommardag är numera en vanlig synd. Vi på Miljöbil.se tar i denna artikel upp vikten av att tänka till vid köp av begagnad elbil.

 

 

Det är inte lätt att navigera i helt nya områden och fatta de rätta besluten direkt, så därför kommer vi här att gå igenom de fyra viktigaste saker du bör tänka på när du funderar på att köpa en begagnad elbil och förhoppningsvis göra ditt val lite enklare. 

 

1. Elbil med batterihyra

Om du vill slippa den tråkiga överraskningen av en oväntad faktura som faller ned i brevlådan bör du innan du köper en begagnad elbil kontrollera om bilens batterier ingår i priset eller ej. Somliga elbilar köps nämligen med en så kallad ”batterihyra”; vilket innebär att batteriet leasas separat och således har en egen månatlig avgift. Om du skulle ta över en bil med ett sådant kontrakt är du, även som andrahandsägare, förpliktad att fortsätta betala hyran varje månad. En sådan bilmodell är bland annat populära Renault Zoe.

 

begagnad elbil är ofta en bra investering

Väg noga över ditt köp när du ska köpa en begagnad elbil. Tänk på att den ska köras över längre tid och att kolla ägarhistoriken noggrant.

 

2. Fordonshistorik

Precis som när du köper en vanlig bensin- och dieseldriven bil bör du lägga stor vikt vid elbilens fordonshistorik. När är den besiktigad, hur ser mätarställningarna ut och har den bytt ägare fler än en gång? Hur trevlig och tillmötesgående bilägaren än tycks vara och hur fin lacken än ser ut så kan du omöjligt känna till elbilens egentliga skick utan att först kontrollera dessa aspekter. Så, beställ en CARFAX-rapport för att ta reda på elbilens historik, och låt dig inte luras!

 

Se vilken begagnad elbil som finns redo att köpa nu på Blocket.se!

 

3. Medföljande sladdar

Vilka sladdar ingår i köpet? Det känns kanske som en petitess vid ett så stort köp som en bilaffär men är – då du köper elbil – högst betydlig för den slutgiltiga summan. En typ 2-kabel eller laddkabel till vägguttag kan i själva verket kosta många tusenlappar att köpa i efterhand, och är dessutom viktiga för dig att ha tillgänglig redan den första körda milen.

 

Att göra en noggrann total kalkyl är det absolut viktigaste när du ser över ekonomin för en Miljöbil. Inte minst om du går för att köpa en av de lyxigare varianterna.

 

 

4. Känt märke

Är elbilen från ett känt märke eller kanske resultat av ett hemmabygge? Det är givetvis ingen nödvändig problematik i att köpa en elbil som är just hemmabyggd eller från ett mindre känt fabrikat så länge du vet att den fungerar bra. Problematiken uppstår snarare om, eller när, den börjar krångla och ingen verkstad är villig att ta emot den. Så, om du inte är väldigt intresserad av att skruva och meka och vill bli din egen bils expert är det säkrast att skaffa en bil av ett någorlunda känt märke.

 

 

Genom att köpa ett välkänt märke gör du dig själv en tjänst om bilen skulle börja krångla. Tesla är en lyxvariant av vad vi i folkmun kallar "miljöbil". Den har ett inköpspris som många av nordens befolkning inte mäktar med men är ettalternativ som kostar mindre för miljön och kommer med största sannolikhet sjunka i pris i framtiden.