Sommarerbjudande

10 viktiga anledningar till köp av elbil

9 juni, 2017

Elbil allt vanligare – här för att stanna

Elbilsmarknaden är hetare än någonsin och flera av de stora biltillverkarna gör stora satsningar när det kommer till både prestanda och design på sina eldrivna modeller. Allt fler konsumenter kan tänka sig att välja elbil vid sitt nästa bilköp. Är du en av dem som ännu inte riktigt bestämt dig? Vi listar 10 anledningar som kanske övertygar dig.

 

Elbilen kommer bli alltmer populär i Sverige

Att bilarna står uppradade för laddning är ingen ovanlig syn i Norge. Det är bara en tidsfråga innan Sverige, precis som sitt grannland, på allvar börjar inse att elbilen är framtiden. I Norge så är varannan nybil som säljs en elbil.

 

Topp 10 anledningar till att slå till nu

  1. Ditt miljöfordon befrias från skatt i 5 år från det att fordonet togs i trafik. Detta gäller även importerade fordon. Skattebefrielsen är ej knuten till fordonets ägare, utan till själva fordonet, och fortsätter alltså att gälla vid ett ägarbyte.
  2. Förutom skattebefrielsen har du också tillgång till supermiljöbilspremien på upp till 40 000 kr vid köp av en helt ny bil som uppfyller kraven för supermiljöbil.
  3. Räckvidd, det vill säga hur långt elbilens batteri tillåter dig att köra, är ett vanligt argument emot att köpa elbil. Faktum är att räckvidden hos dagens elbilar som vanligtvis ligger mellan 150-250 km täcker vardagsbehovet hos de flesta hushåll. Men hur löser man längre bilresor? Det tar oss vidare till nästa punkt.
  4. Nätet av laddstolpar blir allt mer omfattande och lättillgängligt. Det gäller både för snabbladdning vid till exempel bensinstationer när du är på en längre resa och för laddning över natten på till exempel en bostadsgata. Här på miljöbil.se kan enkelt hitta din närmsta laddstolpe.
  5. I vardagen besparas du den extra resan till bensinmacken för att tanka – du kopplar bara in bilen i elnätet där hemma och laddar upp batteriet under natten.
  6. Att tanka el är avsevärt billigare än att tanka fossilt bränsle.
  7. Förutom den självklara miljöfördelen i ett kraftigt minskat koldioxidutsläpp vid körning i jämförelse med ett förbränningsdrivet fordon, så kräver el dessutom ingen tung transport, så som när det fossila bränslet transporteras i tankbil till bensinmacken.
  8. En elbil kräver inte service i samma utsträckning som en fossilt driven bil eftersom den saknar flera delar som krävs för att en förbränningsmotor ska fungera. Till exempel kommer du aldrig att behöva byta kamremmen på din elbil.
  9. En elmotor har en betydligt lägre bullernivå än en förbränningsmotor, och vid lägre hastigheter när även däckljuden närmar sig det obefintliga, kommer du att få en behagligt tyst körupplevelse.
  10. I flera svenska kommuner kan du parkera billigare eller rent av gratis med din elbil. Kolla med din kommun vad som gäller där du bor.

Miljön mår bättre - mindre ekologiskt avtryck 

Besparingen av miljön är förmodligen den vanligaste fördelen som framhålls när man pratar elbil.  Precis som du ser här ovan så har du även besparingar att göra i din plånbok. Även om elbilar i dagsläget har ett högre nybilspris än andra typer av bilar, så har du pengar att spara på sikt.

 

Vill du se vart du kan ladda din kommande elbil? Prova vår laddningskarta här.